המלחמה המתרחבת בצפון, משפיעה עמוקות על העסקים הקטנים והבינוניים באזור. מאז פרוץ הלחימה, עסקים רבים נאלצים להתמודד עם ירידה בכמות הלקוחות, בעיות לוגיסטיות, סגירת חלק ממסגרות הלימוד, קשיים בגיוס עובדים ולעיתים גם יציאה של בעל או בעלת העסק למילואים.
מחקר שנעשה באוקראינה על התמודדות העסקים הקטנים והבינוניים שם עם מצב המלחמה הנמשך מול רוסיה[1], מראה שלמרות המציאות הקשה, לעיתים תקופות משבר עשוי לייצר הזדמנויות לצמיחה ולחדשנות. עסקים שמצליחים לזהות את ההזדמנויות הללו ולהתאים את עצמם למציאות המשתנה, יוכלו לצאת מחוזקים מהמשבר.
כפי שמלמד המצב באוקראינה, עסקים קטנים ובינוניים שהתמודדו עם מצבי מלחמה היטב הצליחו להתאושש ולצמוח, בזכות אסטרטגיות נכונות של גמישות תפעולית, שיפור קשרים עם הלקוחות והקהילה, וניצול נכון של משאבים. המסקנות שנלמדו מהמצב באוקראינה יכולות לסייע גם לעסקים הקטנים והבינוניים בישראל, כאשר הם מנווטים את דרכם בזמנים של אי-ודאות ובתנאים מורכבים.
השפעת המלחמה על עסקים קטנים ובינוניים
מלחמות ומצב בטחוני מתוח פוגעים דרמטית בפעילות הכלכלית של האזור הנפגע. עסקים קטנים, בהיותם פגיעים יותר מבחינה כלכלית, הם לרוב הראשונים להיפגע. עם זאת, בגלל הגמישות והיכולת להסתגל במהירות, עסקים קטנים יכולים גם להיות אלו שמתאוששים מהר יותר, כאשר הם נוקטים באסטרטגיות הנכונות.
סבב הלחימה שהחל באמצע ספטמבר 2024, על אף האתגרים הרבים שהביא איתו, פותח דלת להזדמנויות עסקיות חדשות: חידוש הקשרים עם הקהילה, התמקדות בשיווק מקומי, פיתוח שותפויות עם עסקים מקומיים אחרים, וניצול הכלים הדיגיטליים כדי להגיע ללקוחות מחוץ לאזור.
גמישות עסקית כמפתח להישרדות וצמיחה
בזמן חירום, עסקים קטנים ובינוניים יכולים לגלות את החוזק הפנימי שלהם ולהתאים את עצמם במהירות לתנאים החדשים. הגמישות היא גורם מרכזי בשמירה על יציבות העסק בתקופה של משבר, וניתן ליישם אותה בכמה מישורים:
שיפור תהליכי עבודה פנימיים
שיפור תהליכי עבודה, מעבר לפתרונות טכנולוגיים שיכולים לייעל את התפעול, ושינוי אסטרטגיות שיווק כדי להתאים למציאות החדשה, הם צעדים חשובים להישרדות וצמיחה.
עסקים יכולים, למשל, לעבור למודלים של עבודה מרחוק, להשתמש בפלטפורמות מכירה מקוונות ולהציע שירותי משלוחים, או למצוא פתרונות יצירתיים לשמור על שירות לקוחות פעיל ואיכותי גם בזמני חירום. שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו ניהול לקוחות (CRM) או כלי מסחר דיגיטליים יכול לסייע לעסקים קטנים להמשיך ולתפקד גם כאשר המרחב הפיזי נפגע.
האטה בתנועת הלקוחות היא גם הזדמנות טובה להוציא לפועל תכנית לשיפור תהליכים שרצית להוציא לפועל בעסק ולא היה לך זמן בזמנים עמוסים יותר.
גיוס תמיכה קהילתית
המשבר הנוכחי יוצר תחושת סולידריות בקהילה, כאשר לקוחות ותורמים רוצים לעזור לעסקים המקומיים. עסקים קטנים יכולים לנצל את תחושת הקהילתיות הזו כדי לגייס תמיכה מהקהילה, חסויות והלוואות מגורמי אשראי חוץ בנקאי. הקשר החזק בין העסקים הקטנים לקהילה המקומית, במיוחד באזור חיפה, מאפשר לעסקים ליצור שיתופי פעולה ייחודיים עם גופים קהילתיים, הרשות המקומית ועמותות.
באוקראינה, רבים מהעסקים הצליחו להמשיך לפעול בזכות גיוס תמיכה חיצונית – בין אם זה מגורמים ממשלתיים או מתורמים מקומיים. גם בחיפה, עסקים יכולים לגייס תמיכה ממקורות חיצוניים, ובאמצעות שיתופי פעולה עם עמותות לגייס כספים מתורמים פרטיים או להשתמש בתשתיות שהרשויות המקומיות יכולות להציע (מרחב מוגן לפעילות, השתתפות באירועי הרשות לדוגמה).
שימוש נכון בשיווק דיגיטלי
בעידן הדיגיטלי, הפוטנציאל לשווק את העסק גם בזמן משבר הוא עצום. בעלי עסקים יכולים לנצל את הפלטפורמות המקוונות כדי להציע שירותים גם כאשר החנות הפיזית סגורה, להפעיל קמפיינים ממוקדים ברשתות החברתיות ולהשתמש בשיווק מבוסס תוכן כדי להדגיש את התרומה שלהם לקהילה ואת החשיבות של תמיכה בעסקים מקומיים.
שתפו ברשתות במה שעובר עליכם כבעלי עסק, ספרו על קשיים והצלחות לאור אתגרי המלחמה בצורה שמתחברת למצב ומעוררת אהדה. בנוסף עסקים המפגינים מעורבות חברתית – תומכים בחיילים, מילואימניקים ומשפחותיהם, משתתפים ביוזמות לתמיכה בנפגעי המלחמה, או פועלים לשמירה על הסביבה אפילו בזמנים של מתיחות בטחונית – ייהנו מאהדה רבה יותר מצד הלקוחות.
שיתופי פעולה כאסטרטגיה מנצחת
באוקראינה, אחד הכלים המרכזיים להצלחה בזמני משבר הוא שיתוף פעולה. עסקים קטנים, יכולים להפיק תועלת משיתוף פעולה עם עסקים אחרים ועמותות באזור. שיתופי פעולה מאפשרים לעסקים להרחיב את היקף הפעילות, לגייס משאבים משותפים, ולנצל הזדמנויות עסקיות חדשות.
יזמים קטנים יכולים להתחבר עם עמותות או גופים חברתיים שמסייעים לנפגעי המלחמה ומשרתי המילואים בפעילויות הפגה ושיקום. השותפות יכולה להתבטא גם בשימוש משותף במשאבים כמו מרחבים מוגנים, לוגיסטיקה, או מאמצים שיווקיים. במהלך המלחמה בצפון, שיתופי הפעולה יכולים לשמש לא רק כמקור תמיכה, אלא גם כדרך ליצירת הזדמנויות חדשות.
זיהוי הזדמנויות בעיתות המלחמה לעסקים קטנים
המלחמה יוצרת צורך מוגבר בשירותים ומוצרים מסוימים. שהייה ממושכת יותר בבית, צורך בהפוגה ותמיכה נפשית, תמיכה במשפחות מפונות ומשרתי מילואים ועוד. עסקים שמסוגלים לזהות את הצרכים החדשים של השוק ולספק להם מענה, ייהנו מביקוש גבוה יותר ויוכלו להרחיב את פעילותם.
סיכום
המלחמה בצפון אמנם הציבה קשיים משמעותיים בפני העסקים הקטנים והבינוניים באזור חיפה, אך יחד עם זאת, היא גם פתחה דלת להזדמנויות חדשות. עסקים שמצליחים להתאים את עצמם למציאות המשתנה, להסתמך על הקשרים הקהילתיים, ולנצל את הטכנולוגיות והפלטפורמות המקוונות, יכולים לצאת מהמשבר חזקים יותר.
המסקנות שנלמדו מהמצב באוקראינה מראות כי עסקים קטנים ובינוניים יכולים לא רק לשרוד, אלא גם לצמוח בזמן משבר. באמצעות שיווק רלוונטי ונכון, שיתופי פעולה, ושימוש חכם במשאבים זמינים, ניתן לצאת מהמשבר מחוזקים ומוכנים לעתיד.
[1] Ya. S. Yanyshyn, R. P. Dudyak, H. V. Markiv, S. Ya. Buhil, O.-V. M. Vovk. Economic principles of small and medium-sized enterprise development in Ukraine in times of war Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Економічні науки, 2023, т 25, № 102.